Telefoonnummer

+31-629328760

info@allunga.nl

info@allunga.nl

Openingstijden

Op afspraak

Er zijn verschillende schrijfstijlen v.w.b. Tai Chi -> vereenvoudigd = Tai Chi Chuan en Chi Kung -> Oude schrijfwijze volgens Wade-Giles = T’ai Chi Ch’uan en Chi Kung -> Nieuwe schrijfwijze volgens het Pinjin = Taiji Quan en QiGong

Wees stil als een berg. Beweeg als een machtige rivier.

Als je energie in balans is

Zit je beter in je vel

En sta je meer in je kracht

Wat is Taiji Quan

Taiji Quan is een bewegingsleer uit het oude China, die zijn oorsprong vindt in de Krijgskunst. Taiji Quan staat ook wel bekend als Bewust Bewegen vanuit het lijf of Mindful Bewegen en heeft een heilzame werking op lichaam en geest. Door de ontspannende vloeiende bewegingen blijft de geest rustig en voel je een verbinding met jezelf en met je lijf.

Waar het op neer komt als je met Taiji begint, is dat je geconfronteerd wordt met je eigen motoriek, met je eigen lichaam. Je komt er achter dat je op een ‘verkeerde’ manier beweegt en op een ‘verkeerde’ manier ademt. De mens in het Westen heeft zich aangeleerd om alles vanuit de armen te doen en door dingen als stress, druk, tijdsdruk, volle agenda’s is men ‘hoog’ gaan ademen.

– > Taiji Quan = schaduwboksen/het gevecht tegen jezelf.

Taiji ziet er eenvoudig uit met z’n zachte en ontspannen bewegingen, toch is dat schijn. Het vraagt inspanning en toewijding om Taiji in haar volheid te ervaren. Het vraagt oefening, herhaling van oefeningen. Doordat bij Taiji het hele lichaam uitgenodigd wordt om in actie te komen heb je dikwijls aan het einde van een les een heel voldaan gevoel. Je energie stroomt weer. Hoe vaker je de oefeningen herhaalt, hoe meer je bewust wordt van je eigen bewegingen.

Wat is QiGong

Qigong (Tsjie Koeng) is een onderdeel van TCM (Traditional Chinese Medicine). Het is een eeuwenoude bewegingsleer en helpt om de gezondheid en het evenwicht tussen lichaam en geest te bevorderen. Qi is het Chinese woord voor adem, levensenergie en Gong staat voor oefenen, het vergroten van je Qi. Volgens de Chinese geneeskunde is Qi de kracht die stroomt door al wat leeft, de gemeenschappelijke bron tussen mens en natuur. QiGong beoefenen beïnvloedt het lichaam positief en brengt lichaam, geest en omgeving met elkaar in harmonie.

QiGong bevat o.a. soepele bewegingen, zelfmassage, ademhalingstechnieken en meditatie. QiGong leert je omgaan met je Qi vanuit aandacht en ademhaling. De oefeningen zijn meestal op zichzelf staande bewegingen waarbij je hele lichaam volgens een vast patroon beweegt. Het zijn schijnbaar eenvoudige bewegingen waarbij adem, beweging en bewustzijn centraal staan. Het doel is om de energie van het lichaam te laten stromen.

Taiji Quan & QiGong/Bewust Bewegen

Praktisch gezien is het is een ideale manier om het verloren gegaan contact met je lichaam te herstellen. Het leert je weer bewegen vanuit je benen en je middel en laag te ademen in de buik. De bewegingswijze en principes zijn op allerlei gebieden toepasbaar: voetballen, dansen, werk, huishouding, dus gewoon in het dagelijks leven. 

Doordat de bewegingen langzaam worden uitgevoerd ontdek je je eigen fysieke grenzen en is er weinig kans op blessures, terwijl de training wel intens is. Het plezier in bewegen wordt vergroot, omdat de bewegingen fraai zijn om te zien.

Positieve effecten:

  • Stevig in je kracht staan en dit als basis voor al je bewegingen gebruiken.
  • Betere balans van lichaam en geest en vanuit je centrum bewegen.
  • De diepere ademhaling zorgt voor een betere ontspanning, betere concentratie, massage van je organen. Heeft een gunstige effect op de kleinste bloedvaatjes, de haarvaten, en op het autonome zenuwstelsel. Allerlei stressverschijnselen kunnen verdwijnen.
  • Met Taiji Quan en QiGong versterk je je spieren, pezen, gewrichten, immuunsysteem, doorbloeding in je lichaam en verhoog je je weerstand.
  • Kortom: Taiji Quan en QiGong houdt je geest en je lichaam scherper en flexibel.

Taiji Quan & QiGong/Bewust Bewegen lessen:

Tijdens alle lessen zal Hans het o.a. hebben over en wordt er geoefend met meridianen, ademhaling, acupunten en levensenergie (Qi). De nadruk tijdens de les ligt op het voelen wat een beweging in je lichaam doet en waar je grens ligt.

Bij de Bewust Bewegen lessen staan 3 sleutelwoorden centraal: Aandacht, Ademhaling, Beweging. Het verschil met de gewone Taiji Quan en QiGong les is dat er geen vorm wordt gedoceerd.

Bewegen versterkt je immuunsysteem.

– > Liever een privé les Taiji Quan en QiGong

Ook wanneer je beperkt bent in je beweging door bijvoorbeeld een ziekte of bij herstel na ziekte kun je Taiji beoefenen. Taiji Light, Bewust Bewegen, Bewust Bewegen Light zijn specifieke vormen van Taiji Quan en QiGong.

– > Wanneer je beperkt bent in het bewegen kijk dan bij Taiji Light.

Gratis proefles

Nieuwsgierig naar meer? Kom eens langs, doe mee en ervaar of het een manier van bewegen is die bij jou past.

Meedoen met een proefles

– > Rooster voor TaijiQuan en QiGong waar en wanneer

– > Prijzen en Voorwaarden

– > Waarom bewegen goed voor je is

Belangrijk tijdens Taiji/QiGong lessen

Heb bij de lessen altijd oog voor je eigen grenzen. Ook al zijn de activiteiten veilig en wordt door de docent gelet op het welbevinden van de leerlingen, is de leerling zelf verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Het is prettig als fysieke of mentale beperkingen vooraf bij de docent worden gemeld. De docent en/of Centrum  Allunga is niet aansprakelijk voor lichamelijke of mentale schade ten gevolge van de aangeboden activiteiten en informatie.  

Beeldmateriaal Taiji/QiGong Lessen

Tijdens de lessen kan beeld- en/of videomateriaal gemaakt worden voor info op website, flyers, facebook, etc. Mocht je hier bezwaar tegen hebben. Meld dit dan bij de docent. 

– Bewust bewegen – Bewust leven – Bewust zijn –